Dat de meeste fotografen te weinig verdienen om rond te komen is geen nieuws. Op veel fotografische fora wordt er regelmatig geschreven over prijsstelling. Hoeveel moet ik vragen voor een opdracht? Veel mensen snappen niet dat de prijs meer moet bevatten dan ‘tijd’ en ‘directe kosten’. Ze snappen de term ‘overhead’ niet en rekenen prijzen net boven hun directe kosten en denken dan ‘winst’ te maken. Ook worden er aardig wat beelden gratis aan magazines geleverd, terwijl de fotograaf zelf wel kosten maakt om deze beelden te produceren. Deze fotografen zijn al tevreden als hun naam ergens in het blaadje wordt geprint. Ook worden er foto’s bij stockbureaus aangeboden, alwaar je ze voor 1 enkele dollar kunt kopen.
Het gaat financieel niet goed met veel van de (Nederlandse) fotografen. Maar dat is voornamelijk te wijten aan de fotografen zelf. Je hoeft geen Einstein te zijn om te beseffen dat wanneer je onder de kostprijs levert, je verlies maakt. Dat is gewoon simpele economische logica. Onder de kostprijs leveren maakt niet alleen jezelf kapot, maar ook de gehele fotografische markt. Daarom weiger ik onder marktconforme prijzen te werken. Vecht niet op het gebied van prijzen, maar vecht op het gebied van kwaliteit! Dat is een veel eerlijker strijd, want er is altijd wel een (amateur)fotograaf die goedkoper levert… Met marktconforme prijzen, kun je een betere service en betere kwaliteit leveren. En geloof me, klanten waarderen dat.
Voor degenen die niet weten hoe ze hun producten moeten prijzen, moeten maar een kijkje nemen op de site van Leslie Burns-DellAcqua, en dan met name dit artikel.
Terugkomend op de vraag: Hoeveel is jouw foto waard? Een enkele euro, 10 euro, 100 euro of 1.000,- euro? Wat is de waarde van jouw creativiteit, wat is de waarde van een kunstwerk. In ieder geval meer dan de kostprijs!
Error thrown
Call to undefined function create_function()