Low Key

Vandaag weer een shoot gehad met een model en ik wilde iets uitproberen wat ik al heel lang niet meer gedaan had.
Het was in 1995-1996 dat ik voor het eerst les volgde bij Wim Wiskerke. We kregen toen de Zwarte Doos opdracht. Hierbij bekleed je een grote doos van binnen helemaal met zwart karton en door middel van gaten schijn je licht naar binnen. Het resultaat uit 1995:

Vandaag wilde ik ook een low key beeld (een beeld waar voornamelijk donkere tonen overheersen) maken. Het is werken met ‘hard’ licht en zorgen dat het op de juiste plaatsen valt. Dus veel en goed kijken en daardoor automatisch minder klikken. Het resultaat van vandaag:

Het model van vandaag was gelukkig geduldig en het was een fijne samenwerking. Ik vond het erg boeiend om intensief met licht bezig te zijn en denk dat ik meerdere low key shoots ga plannen… Thnx to the model!

8 thoughts on “Low Key”

  1. Dank jullie voor de complimenten. In feite is het niet echt heel moeilijk: Begin met een ‘harde’ (veel contrast) lichtbron en schijn deze op het onderwerp. Wil je ‘harder’ licht, zet de lichtbron dan verder van je onderwerp af en vice versa. Het is spelen met licht en kijken wat het doet… Scherm wel je objectief af voor vals licht.
    http://www.hoogantan.nl/pages/rules.htm

  2. Wij zijn net deze week begonnen op onze fotoclub met low key.
    High key hadden wij vorig jaar al een keer. Moeilijk, maar mooi.Ik ga er mijn best op doen en dat van die doos is een goed idee en het model vind ik prachtig.
    Succes.
    Else

  3. Hele mooie foto, maar waar ik heel erg benieuwd naar ben zijn de instellingen van je camera?!

  4. Hoi Belinda,
    Met flitslicht zijn de instellingen van je camera (behalve je diafragma, waar je je scherptediepte mee bepaalt) van minder belang. Bij low-key opnames is het voornamelijk belangrijk, wat voor licht je gebruikt en hoe je deze opstelt. Hard licht (kleine lichtbron) werkt meestal goed bij lowkey opnames. Maar het is vooral belangrijk, waar je het licht plaatst en altijd in het achterhoofd houden ‘hoek van inval = hoek van uitval’ met licht. Hier heb ik linksachter het model een harde lichtbron (normaalreflector met barndoors) geplaatst en linksvoor het model heb ik het licht wat opgevuld. Dat kan met een reflector of een ‘zachte’ 2e flitser.
    Maar het spelen met licht is juist het leukste aan dit gebeuren. Verlicht je model en kijk wat het licht doet; licht een beetje verplaatsen en kijken wat het doet; nog eens verplaatsen…. nog eens verplaatsen…. 🙂

  5. heykes,
    om te experimentren is het vaak langdurig en saai voor het model,
    gebruik een etalage pop, deze zijn zeeeer geduldig en die plaats je hoe je wil, je kan echt experimenteren dan!
    Toon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *